Forbrukslån
Casinor.com

Talspersonenes hilsningstaler

Ingrid Ophaug Dahls hilsningstale: 

Hei alle sammen!

Det virker ikke særlig lenge siden jeg sto på forrige landsmøte og var veldig klar, men og pissnervøs, for å ta fatt på oppgaven som talsperson. Både følelsen av å være kampklar og nervøsitetet har vært med meg gjennom året. I debatter, på radio, i møter og på valgnatten. Det er nok ikke bare jeg som har vært nervøs. Mange av dere som er her i dag har kryssa grenser i året som har gått. Kanskje satt dere plutselig foran en skole på 800 elver, iført Grønn Ungdom-tskjorte, med en mikrofon i hånden og skulle overbevise om at De Grønne var bedre å stemme på en alle de andre partiene i panelet –  til sammen. Vi har fått vanskelige spørsmål på stand, hatt oppheta facebook-diskusjoner, prata med vennene våre og vært helt uuvurderlige i arbeidet med å få De Grønne inn på Stortinget for første gang!

Både dere som var med i Grønn Ungdom i valgkampen, og dere som har funnet veien til verdens beste ungdomsparti etter valget, har tatt en god og viktig avgjørelse. Dere har valgt å si ifra om at nok er nok – vi vil at Norge skal ha en anstendig klimapolitkk. Vi vil ha politikere som tør å tenke lenger enn fire år fram i tid. Vi vil at verden om tretti, førti, femti, hundre år skal ha et tålelig klima.

Om bare 1,5 år e det valg igjen. Lokalvalg. Min visjon er at mer eller mindre alle dere som sitter her (og endå flere grønne ungdommer) skal stille til kommune og fylkesvalg rundtom i landet. Helst aller øverst på listene. Tenk litt på kor kult det hadde vært. Det e jo vi som skal leve i framtida, og de e vi som har skjønt ka for en politikk som trengs for å skape en god framtid. Derfor er det helt nødvendig at vi e med på å bestemme politikk både på lokalt og nasjonalt nivå.

Men før den tid skal vi hjelpe hverandre og de grønne med å utvikle god lokal- og nasjonalpolitikk. Vi skal passe på at moderpartiet holder fast på god miljøpolitikk, men også hjelpe de med å finne solide løsninger på alle de andre utfordringene samfunnet vårt står ovenfor. Skolepolitikk, human asylpolitikk og en bærekraftig landbrukspolitikk er bare eksempler på områder vi bør være best.

Vi skal og møtes på det som blir sommerens høydepunkt, nemlig sommerleiren. Der skal vi lære mer om ideologien, verdisynet, som ligger bak den grønne politikken.

Og ikke minst, ikke minst, skal vi drive verving. Vi skal mangedoble medlemstallet vårt. Alle vennene våre og masse fremmede ungdommer skal få vite at grønn ungdom e det kuleste stedet å være. Fordi både Lage og John i arbeidsutvalget sykla Tour de Grønn Bading fra Nordkapp til Lindesnes i sommer, fordi vi klarte å drive valgkamp på ståpåvilje og kreativitet (med et bittebittelite budsjett) og fordi dette er stedet for å møte de mest reflekterte, engasjerte og kuleste ungdommene. Fordi vi er en del av en global bevegelse som ønsker en bedre verden. Fordi vi tør å si oljeindustrien og de etablerte partiene midt i mot. Fordi vi har skjønt at det ikkje finnes noe alternativ til å legge om til et bærekraftig samfunn

Jeg er så stolt av å få stå her og snakke for dere. Tusen takk for at jeg har fått lov til å være talsperson i året som har gått. Jeg gleder meg til landsmøte!

Hallvard Surliens hilsningstale: 

 

Kjære landsmøte,

Mitt første møte med Grønn Ungdom var på en hyttetur for tre år siden. Der møtte jeg Knut, som da var leder av GU, og nå er rådgiver i Stortingsgruppa. Jeg må innrømmer at jeg faktisk ble ganske starstruck av å møte han, selv om GU den gangen sikker var på størrelse med Ungkommunistene. Jeg synes det var noe litt sjarmerendeidealistisk ved å tro at man kunne endre samfunnet på en så RADIKAL måte gjennomå engasjere seg i en så MARGINAL organisasjon som De Grønne var. Jeg vil si atjeg var over gjennomsnittlig engasjert i miljø på den tiden. Likevel hadde jeg ikkesett noe særlig til De Grønne annet enn en dag på Blindern høsten i forveien, da hele universitetet var tapetsert med plakater med bilde av Hanna Marcussen og enløvetann-logo.

Der og da var det ganske fjernt at jeg skulle melde meg inn i det dette partiet bare ethalvt år senere.Der og da var det utenfor min fjerneste anelse at jeg skulle komme til å bli valgt somtalsperson i Grønn Ungdom et år senere.Der og da var det definitivt utenfor enhver villeste fantasi at jeg skulle stå her – nå- ogtakke av som talsperson for et STORTINGSungdomsparti tre år etter.

Noen ganger sitter jeg stille for meg elv og smaker jeg litt på ordene ”vi er på Stortinget”. ”Vi er på Stortinget”. Fortsatt hender det jeg må gni meg litt i øynene og klype meg selv litt i armen. Jeg føler meg heldig som fikk være en del av den valgkampen. Samtidig prøver jeg å se for meg hvordan det så ut utenfra.

For – kjære dere,

De Grønnes ferd mot Stortinget må ha vært en ren og skjær NYTELSE å beskue. At vi har et grønt parti på Stortinget i dag er en ESTETISK fullkommenhet.

 

Den viktigste grunnen til at jeg ble med i De Grønne var fordi vi var så

NØDVENDIGE. I dag er vi kanskje enda mer nødvendige – men nå gjør vi også en FORSKJELL.

Grønn Ungdom gjør en forskjell. Mitt STOLTESTE øyeblikk som talsperson var på landsmøtet i De Grønne iapril i fjor. På det møtet skulle vi vedta den politikken vi skulle gå til valg på i september. Vi skulle vedta politikken som skulle legge grunnlaget for det grønne GJENNOMBRUDDET.

 

Nå må dere høre godt etter,Vi fikk gjennomslag for Norges beste SPRÅKpolitikk. Vi fikk gjennomslag for Norges mest ambisiøse ENERGIpolitikk. Og fikk gjennomslag for Norges mest moderne FORSVARspolitikk.

Og mye, mye mer. Vi stilte 25 forslag til programmet. 19 ble vedtatt. Hvilke andre ungdomspartier, kjære landsmøte, kan måle seg med det? Jeg kan love dere at vi ikke fikk gjennomslag bare av sympati med ungdomspartiet. Nei, vi fikk det fordi vi hadde FORNUFTIGE forslag. Og vi hadde fornuftige forslag fordi vi hadde hatt debatter på et SOLID faglig grunnlag og fattet gode, DEMOKRATISKE beslutninger.

Landsmøte!

Vi som sitter i denne salen akkurat nå, vi påvirker Miljøpartiet De Grønne. Og Miljøpartiet De Grønne påvirker Norge. I valgkampen satte vi klima høyere på dagsorden enn noen gang før. Vi stilte de andre partiene det spørsmålet som MÅ stilles: når skal vi slutte med olje og begynne og basere velferden vår på noe som ikke ødelegger jordkloden? Nå har vi begynt å slå fra oss inne på Stortinget, og det med én – én – representant. Jeg skal nevne fire eksempler.

1. For det første har vi lagt fram et alternativt statsbudsjett som viser at en annen og mer bærekraftig politikk ikke er en drøm – men noe som er mulig å gjennomføre i praksis. Stortingsrepresentant for SV, Heikki Holmås ble, etter eget utsagn, inspirert av budsjettet vårt. Det var han neppe alene om.

2. For det andre har vi æren for en merknad fra flertallet i Energi- og miljøkomitéen som gir regjeringen beskjed om å innføre et nasjonal mål for energieffektivisering. Et slikt mål er en av suksessfaktorene bak Energiewende i Tyskland og en forutsetning for en effektiv og ambisiøs klimapolitikk.

3. For det tredje har vi utfordret statsråder i salen på en rekke temaer: jordvern, våpeneksport til diktaturer, klimalov, skogvern og fornybar energi

4. Og sist, men ikke minst – vi var de første som foreslo å trekke Oljefondet ut av kull i Stortinget. Det fikk støtte av Arbeiderpartiet. Det hadde flertall på Stortinget. Helt til Venstre og KrF satte blokkpolitikken foran et av de viktigste klimatiltakene i vår tid.

Men vi gir oss ikke med det. Vi skal fortsette å forandre samfunnet. Vi skal stå opp hver dag og stille de riktige spørsmålene. Vi skal stå opp hver dag og gjøre det umulig for de andre å ikke forholde seg til realitetene. Gjøre det umulig for de andre å fortsette en politikk som strider mot enhver menneskelig fornuft.

DET skal vi søren meg gjøre. Skal vi ikke det?

I den jobben er Grønn Ungdom helt avgjørende. Vi har de lureste, mest kreative og mest engasjerte folka. Vi har et moderparti som står på vår side i generasjonskonflikten. Vi har den VIKTIGSTE saken i vår tid å kjempe for.

 

 

Kjære Grønn Ungdom, Jeg kommer til å savne dere.

Jeg kommer til å savne følelsen hver gang det dukker opp nye mennesker fra intet på Facebook som er dritgira på å drive med grønn politikk

Jeg kommer til å savne de glødende øya deres etter å ha sittet og diskutert i timeslange møter mens jeg selv holder på å sovne

Og jeg kommer til å savne å spise alt for mye linsegryte og ha skikkelig vondt i magen etterpå. På veien videre har jeg lyst til å gi dere i hvert fall et godt råd: IKKE GLEM HVOR DERE KOMMER FRA.

Den største faren med å komme inn på Stortinget er realpolitikkens klamme hånd. Selv om vi skal søke samarbeid med de andre partiene og må inngå kompromisser vi kanskje ikke liker for å få til det vi vil, er det viktig å huske at De Grønne IKKE er i politikken for å tilpasse seg etablert tankegang. Vi er i politikken for å UTFORDRE det bestående og for å RADIKALT endre måten samfunnet er bygget opp på.

Det er Grønn Ungdoms aller viktigste oppgave å ALLTID stå på prinsippene våre. Det er Grønn Ungdoms viktigste oppgave å si klart og TYDELIG i fra om Miljøpartiet De Grønne viser det minste tegn på å bevege seg vekk fra det som er grunnlaget for vårt parti.Ikke fordi en radikal omlegging av samfunnet er et mål i seg selv. Men fordi vi ikke KAN fortsette som nå.

Måten vi lever på i Norge, gjør at vi ville vi trenge tre jordkloder om alle skulle leve som oss. Det er en UMULIGHET.

Måten vi lever på, gjør at noen andre må leve på en måte som tilsvarer 0,3 jordkloder, for at verden skal holdes i balanse. Det er IKKE RETTFERDIG.

Måten vi lever på forutsetter at noen andre skal produsere billige forbruksvarer til vårt luksusforbruk. Det er USOLIDARISK.

Måten vi lever på forutsetter at vi stadig skal jobbe mer, for å tjene mer, for å forbruke mer. Det gjør oss selv MINDRE LYKKELIGE.

Det er de ANDRE som må bevise hvordan vi kan fortsette å leve på denne måten. Vi kan ikke akseptere premisset om at det er vårt ansvar å vise hvordan vi kan leve på en måte som gjør at verden går rundt. Derfor er det ingen grunn til å forlate den vekstkritiske linja.

Mange grønne partier har dessverre gjort nettopp det, når de har sittet for lenge i posisjon ti. makt. I Norge ser vi ofte til Sverige og har Miljöpartiet som forbilde. Det skal vi fortsette med. Men da jeg besøkte landsmøtet til Grön Ungdom for to år siden, var det ikke vekstkritikk de diskuterte. De snakket om grønn vekst. Bærekraftig vekst. Lov meg at jeg slipper å oppleve DET når jeg besøker dette landsmøtet om et par år.

En annen ting dere må love er at jeg slipper å se Grønn Ungdom JUBLE i media for sykkelveiene i et nytt klimaforlik, hvis det ikke setter noen begrensinger for oljeindustrien.

Dere må også love meg at jeg slipper å se Grønn Ungdom gi opp FULLSTENDIG å kjempe for å la store norske oljefelt bli liggende i bakken, til fordel for å kjempe for at oljefeltene skal forsynes med fornybar kraft fra land.

Ikke at jeg er bekymra for at dette kommer til å skje. Jeg tror at Grønn Ungdomkommer til å være oljeindustriens mest FRYKTEDE motstander i årene som kommer.

Ikke ÈN eneste oljetopp skal slippe unna å stå skolerett og fortelle hvorfor han eller hun vil tjene til livets opphold på å rasere framtida vår.

Ikke ÈN eneste kvadratmeter av norsk sokkel skal gis til oljeindustrien uten at de ansvarlige politikerne skal fortelle hvorfor de vil drive millioner av mennesker på flukt fra klimaendringer.

Det SUVERENT viktigste i årene som kommer blir å RØYKE Ut fossile makthavere fra hver eneste KRIK OG KROK rundt om i landet, og få de til å erkjenne at framtida er fornybar. De som må gjøre den jobben er OSS. Tidspunktet for å starte å gjøre den jobben er NÅ.

Stedet for å starte å gjøre den jobben – det er HER.

 

 

Egentlig har vi starta den jobben for lenge siden. Men dette møtet KUNNE ikke vært et bedre sted å fortsette. I løpet av min tid i Grønn Ungdom har jeg fått et blasert forhold til rekorder. Hver dag er en ny rekord. Så også dette landsmøtet.

 

Det er det STØRSTE landsmøtet noensinne, i en organisasjon som er STØRRE enn noensinne, i et ungdomsparti til et moderparti som også er STØRRE enn noensinne,som har mer INNFLYTELSE enn noensinne, og som er del av en partibevegelse verden TRENGER mer enn noensinne.

For meg gjenstår det kun å si ÈN ting.

Og dette har jeg gruet meg LENGE til å si.

Men NÅ skal jeg si det.

MORNA GU!

Leave a Reply