Vårt arbeidsutvalgsmedlem Ingvild Kessel er for øyeblikket i Marrakesh, Marokko. Les hennes reisebrev:
For øyeblikket deltar jeg på et internasjonalt seminar i regi av Grønn Ungdoms paraplyorganisasjon, Federation of Young European Greens (FYEG). Dette foregår parallelt med FNs klimatoppmøte (COP22) i Marrakesh, og kalles AlterCOP.
Sammen med 30 andre ungdommer fra grønne ungdomspartier i hele Europa, får vi lære om COP, om sivilsamfunnsorganisasjoner, lobbying og påvirkning. Vi har fått delta i klimamarsj og møtt lokale aktivister og politikere. I tillegg får vi daglige oppdateringer fra FYEGs fire delegater på selve forhandlingene. Jeg trodde i utgangspunktet vi skulle følge klimaforhandlingene tettere, men det viste seg at vi er først og fremst her for å tilegne oss politisk og organisatorisk kunnskap, samt for å bli kjent med grønne ungdomspolitikere fra FYEG.
Oppholdet startet i en totimer lang passkontrollkø på flyplassen i Marrakesh lørdag kveld. Effektivitet, hva er det? Etter å ha pruta ned taxibilletten til halv pris, ble jeg kjørt til hovedmarkedsplassen og sentrumskjernen av Marrakech: Jemaa el-Fnaa, også kjent som “the square”. Her ble jeg satt av, og måtte spørre meg fram til herberget, som lå i et lite smug et stykke unna. Folk i Marokko snakker arabisk, og som regel fransk. Jammen får man bruk for den bittelille fransken man lærte på ungdomsskolen. Fant tilslutt herberget, et gammelt backpackerhus, og ble innlosjert av en svært gjestfri husvert.
Selve seminart (AlterCOP) startet ikke før mandag, men heldigvis var det mange som kom også lørdag og søndag. Plutselig har man grønne venner fra Tyskland, Frankrike, Irland, Tyrkia, Serbia og Finland. Søndag tok vi på oss grønn bekledning, pakket banner og ropert, og deltok i klimamarsjen (the climate march) gjennom gatene i Marrakesh. Det var intet annet enn helt fantastisk! Tusenvis av mennesker fra hele verden hadde malt banner og laget heiarop, vi danset og sang, skrek og hoiet i to timer. Alt i klimaets tjeneste.
Det finnes lite som er så motiverende for videre arbeid for en klode i økologisk balanse, enn å være sammen med så mange mennesker som ønsker det samme. Bare sjekk hvor gøy vi hadde det:
Gøy!!
Mandag startet seminaret (eller skal vi kalle det en leir?) på kontoret til det grønne partiet i Marokko. FYEGs egne delegater oppdaterte oss på forhandlingenes gang. De er fire stykker, blant annet Hanna som er talsperson for Grønn Ungdom i Sverige. De kunne fortelle at hovedoppgaven i årets forhandlinger er å få flere land til å ratifisere avtalen. Selvom avtalen allerede er ratifisert, er det fremdeles mange land som ikke har ratifisert den (godkjent den hos nasjonale myndigheter).
Valget i USA la naturligvis et lokk på den gode stemningen i forhandlingene. Det var stillere enn vanlig, folk var tristere enn vanlig. At USA kanskje kan trekke seg ut av Parisavtalen har tre hovedkonsekvenser:
- En annen stormakt kommer til å bli “lederen” i forhandlingene. Tidligere var dette USA, nå ligger det an til å kanskje kunne bli Kina. Våre grønne EU-parlamentarikere prøver nå å få EU til å bli den neste ledende stormakten. Forhandlingsklimaet og maktforholdene kommer uansett til å bli forandret.
- Det blir svært vanskelig å nå de globale klimamålene, siden USA alene står for 15% av klimagassutslippene i verden.
- Det blir svært vanskelig å nå målet om klimafinansiering, som i dag er på 100 milliarder dollar i året, dersom ikke USA bidrar noe.
Til tross for den bekymringen mange nå går og føler på, er det grunn til optimisme. Valget i USA kan skape motbølger. Når USA ikke bidrar på klimafronten, betyr det bare at vi i Europa må og bør bidra enda mer. Våre ungdomsdelegater kan fortelle at klimafinansiering er helt avgjørende for de fattigste landene i verden. Finansiell støtte er sårt trengt for å kunne tilpasse seg ekstremvær og endringer i lokalt klima. De fortjener at de rike landene i verden stiller opp.
Denne tweeten viser litt av frustrasjonen de fattige landene nå føler på:
Videre er det interessant å høre hvor flinke Kina plutselig har blitt på COP. Etter katastrofevalget i USA, er standaren for om et land er flinke på klimafronten eller ikke, blitt lavere enn tidligere. Likevel er det ingen tvil: Kina er faktisk flinke. Kina har stabilisert utslippene sine, til tross for en enorm økonomisk vekst. Dét er interessant, og dét inspirerer til videre arbeid. Dette viser at noen, noen som har MYE å si, tar ansvar! Bra.
De grønne delegatenes hovedoppgave på COP er å jobbe for: 1) Høyere ambisjoner i Parisavtalen, og 2) At flere rike land betaler mer penger i klimafinansiering til fattige land.
Siden alle landene som deltar i klimaforhandlingene selv skal melde inn hvor mye de vil bidra med, er det viktig at alle land har sterke, grønne partiet i sine nasjonale forsamlinger. Bare slik kan vi møte opp i internasjonale forum og være bidragsytere for ambisiøs grønn politikk, heller enn sinkere.
Følg med videre på det som skjer i Marrakesh på Facebook (facebook.com/gronnungdom) og Instagram (@gronnungdom og @ikessel) for videre oppdateringer resten av uka.