Forbrukslån
Casinor.com

Planeten går i minus

I dag er det Verdens Overforbruksdag. Living Planet Report konstaterer at menneskeheten har brukt opp 2014-kvoten med naturressurser jorda kan fornye på et år. Herfra går vi på krita. Ingrid Ophaug Dahl, talsperson i Grønn Ungdom, mener at Verdens Overforbruksdag er en god påminnelse om miljøutfordringene har.

– Rapporten minner om at vi lever over evne, noe vi ofte overser til daglig. Overforbruk har store kostnader både økonomisk og  Mer CO2 i atmosfæren, mangel på ferskvann og artsutryddelse er bare eksempler på miljø- og klimaproblemer som blir større og kraftigere for hvert år som går, sier Ophaug Dahl.

Grønn Ungdom påpeker at dersom alle mennesker hadde hatt like høyt forbruk som oss i Norge, måtte vi hatt tre kloder.

Vi har ikke flere kloder, derfor er vi nødt til å tenke nytt om hvordan vi forbruker. Det er for eksempel et paradoks at ⅓ av all mat som blir produsert ender i søpla, forsetter hun. Det er pinglete av politikerne å ikke løfte denne problemstillinga på dagsordenen, særlig når vi vet utviklinga raser i gal retning.

I Stortingets perspektivmelding legges det opp til at den gjennomsnittlige norske kjøpekrafta vil tredoble seg fram mot 2050. Ophaug Dahl mener det er på tide å bruke perspektivmeldinga til å drøfte hvilke politiske grep som kan iverksettes for å få bukt med overforbruket:

– Når det snakkes om perspektivmeldinga er det ofte skremselspropaganda som handler om hvor lite penger vi har igjen til å holde velferdsstaten i live i 2050. Men hvorfor ikke jobbe mindre og betale litt mer skatt? Da får vi mer tid til hverandre, og kan redusere personlig overforbruk som tærer på livsgrunnlaget, avslutter hun.

 

Leave a Reply