Forbrukslån
Casinor.com

Møt våre unge folkevalgte

Det er snart to måneder siden valget. De Grønne mangedoblet oppslutningen og antall folkevalgte, og nå har de nyvalgte kommune- og fylkestingsrepresentantene tatt plass for å påvirke styre og stell. 

Av de 261 grønne folkevalgte som nå begynner sitt arbeid, er fjorten i Grønn Ungdom-alder. Vi tok en prat med tre av De Grønnes ungdomskandidater som ble valgt inn:

Rebekka: – Det må bli lett å ta bevisste valg

I Molde gjorde Miljøpartiet De Grønne et godt valgt, og gikk fra ingen til to representanter i bystyret. En av dem er 21 år gamle Rebekka Oma Gimnes. Hun var ikke egentlig overrasket over å komme inn:

De andre var mer overrasket enn meg. Stortingsvalget viste at vi ganske sikkert ville få inn én representant, og oppsvingen partiet hadde i valgkampen gjorde at jeg forventet at vi fikk inn to. Men vi visste ikke hvem den andre ble på valgnatten. Jeg fikk melding dagen etterpå. Det var litt gøy. En fin utfordring og anledning til å prøve å gjøre en forskjell.  

Rebekka har allerede tenkt en del på hva hun vil få til i kommunestyret:

Molde må gjøre mer miljøbevisste innkjøp, både offentlige innkjøp og i husholdningene. Utslippene fra kjøttproduksjon er veldig store. Å redusere kjøttforbruket, for eksempel i kommunale kantiner, er en god idé. Det er sårt for mange, fordi det handler om tradisjon og vaner. Derfor må det bli lett å ta mer bevisste valg, sier hun.

Line: – Jeg forventer politisk gjennomslag

En fem timers busstur lenger nord, i Trondheim, finner vi 22 år gamle Line Fjørstad. Når hun ikke er folkevalgt for De Grønne, studerer hun bevegelsesvitenskap på NTNU. Vi spør henne om hvilke forventninger hun har til tiden som kommer:

Siden bystyregruppa til Miljøpartiet De Grønne ble styrka forventer jeg en stor mengde politisk gjennomslag som vil gjøre Trondheim enda triveligere, svarer Line.

MDG i Trondheim fikk 7,7 % i valget, og økte fra to til fem mandater. Partiet har vært representert i bystyret siden 1991 og sittet i posisjon siden 2003, men dette er første gang noen under tretti er blitt valgt inn i bystyregruppa.

Personlig kommer jeg til å lære mye i denne perioden, sier Line. Jeg hadde ikke sett for meg å komme inn, men med en gang jeg fant det ut var jeg motivert til å stå på for alt som er godt og grønt, for eksempel en god gründerstrategi og etablering av matsentral.

Vegard: – Vi må ha et godt økonomisk styre

En annen som er opptatt av god matpolitikk er Vegard Berget, attenåringen som var De Grønnes ordførerkandidat i Modum i Buskerud. Han ble ikke ordfører, men sitter nå i kommunestyret som yngste representant.

Det er fortsatt litt uvirkelig, selv når jeg skriver dette fra kommunestyresalen, skriver Vegard i en melding til oss på Facebook.

Vegard har landbruk som en av sine hjertesaker, og ser fram til å spille på lag med de “voksne” i Miljøpartiet De Grønne for en best mulig klimapolitikk i Modum.

Vi skal jobbe for at vi bruker innkjøpene våre til å gjøre verden til et bedre sted, for eksempel ved å handle fairtradesertifisert. Samtidig må vi ta et oppgjør med den økonomiske politikken som er ført før, og holde Modum innenfor et godt økonomisk styre, avslutter han.

Dette er Miljøpartiet De Grønnes folkevalgte som ikke er eldre enn 26 år, og derfor er i Grønn Ungdom-alder:

 

 

Leave a Reply