Forbrukslån
Casinor.com

Krever bedre LHBTQ-politikk

I helgen vedtok et enstemmig landsstyre i Grønn Ungdom 10 LHBTQ-krav. Nei til tvangssterilisering, LHBTQ-sertifisering av helsevesenet og en normkritisk skole er blant kravene.

LHBTQ står for Lesbiske, Homofile, Bifile, Transpersoner og Queer. Flere av kravene er helt nye i det politiske Norge. I Sverige er De Grønne kåret til beste LHBTQ-parti og i Europa er De Grønne i front på feltet. Talsperson i Grønn Ungdom, Lage Nøst, mener det er høy tid noen løfter dette saksfeltet på dagsordenen:

– Dette er grunnleggende for oss grønne. Vår ideologi er basert på mangfold og alle menneskers likeverd. Vi vil motarbeide strukturer i samfunnet som tvinger mennesker inn i for trange normer, og mener at alle skal være frie fra diskriminering, uavhengig av kjønnsidentitet eller hvem de forelsker seg i, sier han.

Grønn Ungdom vil fjerne steriliseringskravet for personer som ønsker å endre juridisk kjønn slik at det det samvarer med kjønnsidentiteten deres. Denne praksisen har vært kritisert for å være i strid med grunnleggende menneskerettigheter og bryter med anbefalinger fra Europarådet og Amnesty.

– Vi krever at praksisen stanses umiddelbart, og at de som har blitt tvangssterilisert kompenseres økonomisk. Dette er et mørkt kapittel i norsk historie. Tvangssterilisering hører ikke hjemme i et moderne, humant samfunn, sier Nøst.

Grønn Ungdom mener også at helsevesenet bør LHBTQ-sertifiseres, og at kompetansen om LHBTQ-tematikk hos blivende helsepersonell må styrkes. De krever også at skolen har et normkritisk utgangspunkt. John S. Jannesson, internasjonal kontakt i Grønn Ungdom, forklarer:

Når samfunnet er utformet med hetrofili som norm, så begrenser det friheten for de av oss som ikke passer inn i den normen. Viktige samfunnsinstitusjoner som skole- og helsevesen må arbeide ut i fra et LHBTQ-perspektiv for å sikre livskvalitet for alle, uavhengig av kjønnsidentitet.

Terry Reintke, Europaparlamentariker og tidligere talsperson Federation of Young European Greens (FYEG), paraplyorganisasjonen for grønne ungdomsorganisasjoner i Europa, var på Belgrade Pride i helgen. Hun støtter Grønn Ungdoms krav:

– Vi er ikke i mål i kampen for like rettigheter og mangfold. Over hele Europa og verden kjemper De Grønne i solidaritet med LHBTQ-bevegelsen mot homofobi og diskriminering, sier Reintke.

Les resolusjonen “Ti grønne LHBTQ-krav” her.

Gaysir og Blikk har omtalt saken.

Leave a Reply