Forbrukslån
Casinor.com

Gruvedrift på vidda er ikke bærekraftig

Denne helga stiftes Grønn Ungdom Finnmark. I den forbindelse har generalsekretær Anders Skyrud Danielsen og Miriam Akkouche fra Grønn Ungdom møtt Marion A. Ravna fra den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh.

De er enige om at Regjeringens vedtak om å gi konsesjon til sjødeponi for gruveavfall i Repparfjorden setter de bærekraftige og tradisjonsrike næringene på vidda i fare. For eksempel trues reindriften.

– Reindriften er unik for samisk kultur og språk. Det er mange ord knyttet direkte til drift av rein og naturen vi omgir oss med. Det er dramatisk for familier som har drevet reindrift å få høre at de ikke kan fortsette, og må slakte flokken sin. Ungdom som har vokst opp med reinflokken opplever å leve i konstant usikkerhet, sier Ravna.

Ved å gi konsesjon til Nussir, gruvefirmaet som ønsker å dumpe avfallet i fjorden, har regjeringen valgt miljøødeleggelser framfor bærekraft. Det reagerer Grønn Ungdom på:

– På vidda er vi nødt til å fremme bærekraft og gi menneskene som driver der bedre vilkår for å ta vare på miljøet. Da trenger vi sikkerhet for menneskene og må tørre å prioritere miljø. Med regjeringens ja til forgiftning av Repparfjorden gjør man det motsatte, sier Miriam Akkouche fra Grønn Ungdom Finnmark.

– Det er ingen skam å snu, avslutter hun. 

Leave a Reply