REISEBREV: Et grønt parti i vekst, Game of Thrones-tur (med spoilers for kommende sesonger! Se PS nederst), diskusjoner om Brexit og møter med politikere i Dublin, Galway og Belfast sto på agendaen da jeg var på komitéreise i Irland og Nord-Irland tidligere i høst.
Den irske øya er grønn og frodig, med steingjerder og sau overalt, og en god dose regn. Første del av reisen startet i Dublin og var med komiteen min på fylkestinget i Sør-Trøndelag. Komiteen har ansvar for næringsutvikling og kollektivtransport. Dette var dermed også tema for reisen. I Dublin fikk vi møte byråden for transport og byutvikling og noen av hans rådgivere. De har store planer for å jobbe med utbygging av sykkelveier, redusere biltrafikk og styrke kollektivtrafikken i Dublin. De hadde også hørt om de ambisiøse planene i Oslo om å halvere utslipp innen 2020, og ble imponerte da de fikk høre at vi skal få fossilfrie busser i Trondheim innen 2019.
Reisen gikk deretter videre til vestkysten. Der fikk vi møte lokale politikere, vi besøkte en bedrift som dyrker skjell og sjøpølser (http://www.abalone.ie/abalone-farming.html) og tok en tur innom “Den vennlig bonden” (the friendly farmer: http://thefriendlyfarmer.blogspot.no/).
Etter at komitéreisen var over, dro jeg til Belfast i Nord-Irland. Der møtte jeg Michael Mühl, som deltok på sommerleiren vår (Grønn Ungdom) på Risøya. Jeg var med på medlemsmøte for The Green Party i Sør-Belfast, og var med på landsmøtet til Green Party i Nord-Irland. De Grønne i Nord-Irland har opplevd en voldsom medlemsvekst, og klarte å sikre to representanter i The Northern Ireland Assembly (parlamentet i Nord-Irland) ved forrige valg. De Grønne har en stor jobb foran seg: Det er mye som må gjøres for miljø og klima, styrking av rettigheter for kvinner og skeive og arbeid for en bedre og mer solidarisk flyktningpolitikk. Brexit var også mye diskutert, og det er mye usikkerhet hvordan dette vil slå ut for miljø- og klimapolitikken og handelsavtaler med andre land. De Grønne kjempet hardt for at man skulle bli i EU, og flertallet i Nord-Irland ville dette, men i UK sett under ett, ble det altså flertall for å melde seg ut.
Vi står ovenfor mange av de samme utfordringene på tvers av landegrenser, både som medlemmer av samme grønne bevegelse, og som mennesker på en klode som presses til det ytterste og snart vil tilby helt andre klima- og miljøforhold alt som lever her. Derfor er samarbeid og samhandling med andre grønne parti ikke bare nyttig faglig sett, men også en viktig inspirasjonskilde og vitamininnsprøytning i det som av og til kan virke som en håpløs kamp. Vi står ikke alene, og vi blir stadig flere!
Tore Dyrendahl
Fylkestingsrepresentant i Sør-Trøndelag og GU’er
PS. (Spoilere!) Jeg benyttet også muligheten til å besøke mange steder hvor Game of Thrones hadde hatt innspilling. Jeg kan røpe at en Dragemor, og en “Snømann” vil for første gang møtes på en klippe ved havet, og at vinteren virkelig har kommet til Castle Black.
