Grønn Ungdom har 40 søsterorganisasjoner i Europa, men Danmark har frem til nå vært en hvit flekk på kartet. I helgen ble Alternativets Unge stiftet og vi har fått følge med på et medlemsmøte i Alternativet for å bli mer kjent med moderpartiet som definerer seg som grønt.
Internasjonalt utvalg har under en lengre periode fulgt det nye partiet Alternativet, og er i tett kontakt med nøkkelpersoner i det som på lørdag ble Alternativets Unge; og i høst fikk landsmøtet i Grønn Ungdom besøk av “utenriksordføreren” i Alternativets Unge.

Moderpartiet ble stiftet i 2013, i valget 2015 fikk de 4,8% av stemmene og de kom inn på Folketinget, som er Danmarks parlament. Partiet har et manifest med de seks kjerneverdiene: mot, generøsitet, gjennomsiktighet, ydmykhet, humor og empati som er grunnlaget for all politikk. I tillegg til dette har partiet seks debattdogmer. På lokallagsmøtet i Odense forklarer partimedlem Niels Boye Alternativets kommunikasjon:
– Når vi fremmer et forslag prater vi om både fordelene og ulempene med vårt forslag. Vi fører en verdibasert og positiv kommunikasjon. Dogmene har til formål å redusere støyen og sette fokus på det politiske innholdet. Vi har ikke alle svar, men vi kan finne de beste løsningene i samarbeid med andre parti.
Møtet vi er på er et såkalt politisk laboratorium (PoLa) hvor barne-og ungdomspolitikken til neste lokalvalg utvikles. Fokuset er å skape et samfunn hvor vi kan gro som enkeltmennesker. Slik som i De Grønnes skolepolitikk så er det positive menneskesynet og dyrking av mangfoldet blant mennesker sentralt.

Det første nasjonale partiprogrammet var et resultat av 20 PoLa-møter med 700 deltakerne og er Danmarks første partiprogram finansiert via crowdfunding. Berlingske Tidenes politiske kommentator Søs Marie Serup 8. mai:
– Alternativet har genopfundet den politiske debat ude i yderste bæredygtige led, samtidig med at de har opfundet en moderne form med workshops, politiske laboratorier og events. Det passer godt ind i det moderne liv, hvor vi kan nøjes med at zoome ind og deltage i det, der virkelig interesserer os. Politikudviklingen i de gængse partier har længe været flyttet fra de lokale vælgerforeninger og ind i Djøf-toppen (akademiker-toppen) i partierne. Det har skabt distance og politikerlede.
Er partiet grønt og er ungdomspartiet en kandidat til å bli et søsterparti til Grønn Ungdom?
Økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft, deltakende demokrati, blokkuavhengighet og vekstkritikk er sentrale elementer i Alternativets politikk; slik som hos De Grønne. Alternativets tilnærming til politikk, kritikken mot de etablerte partienes måte å drive politikk på, samt kritikken mot de autoritære partistrukturer minner om De Grønnes opphav. Dagens talspersonstruktur er et eksempel på dette.

Likhetene mellom Alternativet og De Grønne er mange, og Alternativets Unge er en god kandidat til å bli Grønn Ungdoms danske søsterparti i Federation of Young European Greens, om de skulle ønske dette. Dansk politikk har lenge beveget seg i feil retning og Alternativet og Alternativets Unge er et velkomment tilskudd uansett om de ønsker å bli våres søsterparti eller ikke.
John S. Jannesson
Avtroppende internasjonal kontakt
Grønn Ungdom