Forbrukslån
Casinor.com

Grønn ungdom på internasjonal camp i Spania

13 til 20 mars arrangerte Føderasjonen for Unge Europeiske Grønne (FYEG) i samarbeid med Grønn Ungdom i Spania (Jóvenes Verdes) vårcamp,med demokrati og påvirkning fra unge mennesker som tema. Kristina Valheim Stiauren og Hilde Rognlien representerte Grønn Ungdom.

Omringet av vakker natur i Sierra de Guadarrama fjellene utenfor Madrid i Spania, var 70 deltagere fra hele Europa samlet for å diskutere og filosofere over temaet direkte demokrati: fordeler og utfordringer, og forskjellige måter det kan fungere på. -Vi har fått masse ideer til hvordan vi kan nå ut til flere medlemmer og implementere grasrotdemokrati innad i grønn ungdom som vi skal ta opp på neste styremøte. Grasrotdemokrati er grønt, og vi hadde hatt stor nytte av å forbedre et slikt nettverk, forteller styremedlemmene Hilde Rognlien og Kristina Valheim Stiauren.

Tenke globalt, handle lokalt

Uken var proppet full av workshops, forelesninger og alternative læringsmetoder. Vi fikk høre om de grønnes kamp i Spania fra både Eqou Foundation og De Grønne, og vi fikk en leksjon om direkte demokrati av Bruno Kaufmann, som blant annet har vært medforfatter i «Guide to direct democracy – in Switzerland and beyond.» Vi møtte også grønne politikere både på europeisk og lokalt nivå: vi fikk høre om hvordan det var å være grønn ordfører i en spansk landsby, og Gerald Häfner fra den grønne gruppa i Europaparlamentet, fortalte om sine erfaringer med direkte demokrati i Tyskland og Østerrike. – Det som er noe av det skumleste ved mer direkte demokrati er en eventuell fremvekst av populisme. Men vi tror at mer ansvar gir større ansvarhetsfølelse, og at direkte demokrati kan oppnå det beste ved samfunnet og bidra til lærdom gjennom dialog. Det viktigste er å handle lokalt, men tenke globalt, sier nestleder i Grønn Ungdom, Hilde Rognlien.

Vær forskjellen du vil se

Etter å ha fordypet seg i en del kamper i samfunnet hadde ungdommene en workshop i alternativ konfliktløsning kalt «theatre of oppression», hvor de brukte live teater og måtte være skuespillerne selv for å utvikle forståelse og løse opp i lokale konflikter. – En utrolig interessant metode å bruke publikum aktivt i et teaterstykke for å få til et demokratisk stykke, og la alle stemmer bli hørt. Å leve seg inn et slikt skuespill setter standarden for det som er det viktigste ved direkte demokrati etter min mening; å være den forskjellen du har lyst til å se her i verden, forteller Kristina Valheim Stiauren.

Nei til atomkraft!

Leiren endte med en stor demonstrasjon mot atomkraftverk i sentrum av Madrid, og de grønne ungdommene var de første til å åpne demonstrasjonen. Flere organisasjoner deltok også, som Ecologists in Action, Green Peace og andre NGOere, men også politiske partier. Mange lokale møtte også opp for å demonstrere mot atomreaktoren i den spanske byen Garoña, som er bygget med akkurat samme teknologi som i reaktorene i Fukushima.

grønne ungdommer fra hele Europa demonsterte i sentrum av Madrid
grønne ungdommer fra hele Europa demonsterte i sentrum av Madrid

 

 

Leave a Reply