Forbrukslån
Casinor.com

Barnas dag i Barcelona

Kristian og Ingrid fra Arbeidsutvalget feirer i år syttende mai i Barcelona. De representerer Grønn Ungdom som delgater på årsmøtet til Federation of Young European Greens. FYEG er vår paraplyorganisasjon på europeisk nivå, og består av 40 grønne medlemsorganisasjoner fra hele Europa. Ingrid skriver her om hva hun opplever og lærer om på årsmøtet.

Jeg sitter i en møtesal på en haug utenfor Barcelona, i sommerkjole med rødthvittogblått-sløyfen på. FYEG jobber med å få på plass en helt ny politisk plattform –  Når engasjerte representanter fra de ulike medlemsorganisasjonene samles, er det klart det blir diskusjoner. En av de viktigste prosessene som skal skje de neste dagene er endringsforslag til, og forhåpentligvis vedtak på, en helt ny politisk plattform for FYEG. Plattformen er et 25 sider langt dokument, og de forskjellige temaene trigger debatter som blant annet omhandler våre fokusområder digitale rettigheter, klima, landbruk og dyrevern.

Et for meg personlig engasjerende og dagsaktuelt tema, som også har fått sitt eget kapittel i plattformen, er innvandringspolitikk på europeisk nivå. Der stadfestes det en veldig klar og radikal linje. Asylpolitikken er bygget på prinsipper som frihet og respekt for menneskerettighetene. Å flytte på seg er en menneskerett, innvandring er ikke kriminelt og ingen mennesker er ulovlige. Det vektlegges at et rettferdig og humant asylsystem også må strebe etter å i større grad inkludere og respektere asylsøkernes grunnleggende behov og rettigheter.

Mens de fleste av oss tar på festklærne og har en trygg, herlig feiring – er det 400 norske asylbarn som lever i usikkerhet. De står i fare for å bli tvangsutsendt av Norge. Barna har vokst opp i Norge og skal nå sendes til utrygge land de ikke kjenner. Mange nordmenn reagerer på måten Regjeringen handler, og mener de bryter barnas rettigheter. Protestaksjoner har blitt satt i gang flere steder rundt om i landet. Senest i går var det en stor protestaksjon i Oslo med bruk av grønne sløyfer mot asylpolitikken, men Regjeringen ser ikke ut til å rikke på seg.

Vi må la barna bli i Norge, Grønn Ungdom mener at Norge må føre en human asylpolitikk. Barnas menneskerettigheter kan ikke undergraves på denne måten. Asylbarna har samme rett til å gå i tog og spise is, som andre norske barn. De burde ikke måtte være redde for at de selv og familien skal deporteres ut av landet de hører hjemme i, til steder de aldri før har sett. syttende mai skal være barnas dag, og jeg håper at vi neste år kan rope høyt hurra, hurra, hurra for en verdig, human asylpolitikk!

Med dette i tankene, håper vi alle har hatt en helt herlig syttende mai. Vi har hatt en fantastisk dag med gode politiske debatter, møte med de andre nordiske delegatene om å styrke samarbeidet oss i mellom og fint sommervær. Nå er det dags for en heller beskjeden, vegetarisk middag før de politiske diskusjonene starter igjen. Over 200 endringsforslag på den politiske plattformen skal diskuteres. Vi lover å komme med flere oppdateringer i løpet av dagene som kommer. Følg med!

Grønn hilsen fra

Ingrid Ophaug Dahl i Barcelona

Leave a Reply